marți, 5 ianuarie 2010

Mesaje CITITE cu intarziere

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082
www.protejarea-familiei.com
office@protejarea-familiei.com
Ianuarie 2, 2010
DECLARATIA MANHATTAN

Folosim editia de astazi a notei noastre saptaminale sa va facem cunoscuta asa numita Declaratie Manhattan (The Manhattan Declaration). Este unul dintre cele mai importante documente privind valorile redactate la nivel mondial in 2009. Numita asa dupa insula si suburbia new yorcheza Manhattan unde a fost redactata, Declaratia a fost semnata pe 19 noiembrie de catre 149 de personalitati marcante ale vietii religioase din Statele Unite. Este un document extrem de important si relevant si va rugam sa il cititi cu atentie si sa il difuzati peste tot, la prieteni, colegi, biserici, parohii, si sa il postati si sa il comentati pe blogurile si siturile d-tre electronice. Documentual a fost redactat de intelectuali si lideri crestini proemintenti americani. Pe 28 septembrie 2009 cei 149 de semnatari ai Declaratiei, proveniti din congregatii americane crestine ortodoxe, catolice si evanghelice, s-au strins pentru a declara fara echivoc principiile Biblice si cre stine privind valorile.

Documentul se pronunta asupra valorilor fundamentale crestine si condamna si respinge eforturile societatii civile de a le elimina. Privind viata, Dclaratia afirma, cu citate din Sfanta Scriptuta, ca viata esta data de Dumnezeu si ca incepe in momentul conceptiei. Promomovarea avortului este declarat un pacat social. Casatoria este definita, tot pe baza Bibliei, ca uniunea conjugala dintre un barbat si o femeie, iar Declaratia respinge presiunile “minoritalilor sexuale” si ale politicienilor de redefinire a institutiei casatoriei. Declaratia deasemenea reafirma libertatea religioasa, atrage atentia asupra faptului ca autoritatile politice din diferite tari din Unuinea Europeana, Canada si SUA au adoptat masuri legislative care intentionat submineaza libertatea religioasa in favoarea “minoritatilor sexuale,” si cer ca acest drept fundamental istoric sa fie respectat si protejat. Redam frazele finale ale Declaratiei, fraze inspirative si demne de un credincios adevarat: “We will fully and ungrudgingly render to Caesar what is Caesar’s. But under no circumstances will we render to Caesar what is God’s.” (“Vom da Cezarului fara cirtire tot ce se cuvine Cezarului, dar nici o data nu vom da Cezarulului ce apartine lui Dumnezeu.”) Ca organizatie civica de inspiratie crestina AFR isi afirma gratitudinea si adeziunea totala fata de aceasta Declaratie. Nadajduim sa slujasca ca inspiratie si liderilor spirituali din Romania. Si Romania are nevoie de o Declaratie similara din partea liderilor ei spirituali, mai ales in aceste vremuri tulburi pentru valorile crestine si libertatea religioasa.

Textul Declaratiei Manhattan in Limba Engleza

Va dam linkul textului integral al Declaratiei Manhattan in limba engleza. http://www.firstthings.com/onthesquare/2009/11/manhattan-declaration58-a-call-of-christian-conscience

Textul in Limba Romana

Declaratia Manhattan are aproximativ 5.000 de cuvinte. Citeva pasaje relevante au fost traduse in limba romana de Florin si Ramona Maduta (AFR Texas). Le multumim pentru efort. Invitam pe aceia dintre voi care aveti expertiza si timp sa ne contactati in vederea traducerii complete si oficiale a Declaratiei Manhattan in romaneste. Redam paragrafele traduse.

Introducere

Crestinii, in vremea cand au trait cele mai inalte idealuri ale credintei lor, au aparat pe cei slabi si vulnerabili si au facut eforturi pentru protejarea si intarirea institutiilor vitale ale societatii civile, incepand cu familia.

Suntem Ortodoxi, Catolici si Crestini Evanghelici care s-au unit in aceste timpuri pentru a reafirma adevarurile fundamentale privind dreptatea si bunastarea generala si pentru a apela deopotriva la concetatenii credinciosi si necredinciosi in a ni se alatura in lupta pentru apararea lor. Aceste adevaruri sunt (1) sanctitatea vietii umane; (2) demnitatea casatoriei ca fiind uniunea conjugala intre un barbat si o femeie; si (3) libertatea de constiinta si religioasa. Pentru ca aceste adevaruri reprezinta fundatia demnitatii umane si a bunastarii societatii, ele sunt inviolabile si nu se negociaza. Fiind din ce in ce mai mult atacate de fortele seculare ale culturii noastre, suntem constransi astazi sa ne angajam in apararea lor si sa ne dedicam in a le onora pe deplin indiferent de presiunile aduse asupra noastra si a institutiilor noastre pentru a le compromite. Ne luam acest angajament nu ca partizani ai vreunui grup politic, ci ca discipoli ai lui Isus Chris tos, Domnul crucificat si inviat, Cel care este Calea, Adevarul si Viata.

Viata Umana.

Vietiile celor nenascuti, handicapatii si cei in varsta sunt fiintele cele mai amenintate. In timp ce opinia publica graviteaza in directia pro-viata, forte negative si determinate lucreaza pentru extinderea avortului, cercetarile care distrug embrionul, sinuciderea asistata si eutanasia. Cu toate ca protejarea celor slabi si vulnerabili este cea dintai obligatie a autoritatii civile, in zilele noastre autoritatea civila este frecvent inrolata in cauza promovarii a ceea ce Papa Ioan Paul II a numit “cultura mortii”. Promitem sa lucram fara incetare pentru protejarea in mod egal a fiecarei fiinte umane, in orice stadiu de dezvoltare si in orice conditie. Niciodata nu ne vom permite noua insine sau institutiilor noastre implicarea in luarea vietii umane ci dimpotriva vom sustine in orice mod posibil pe cei care de buna constiinta adopta aceeasi pozitie ca si noi.

Casatoria.

Institutia casatoriei, deja afectata de promiscuitate, infidelitate si divort, este in pericol de a fi redefinita si prin urmare subminata. Casatoria este prima si cea dintai institutie in sprijinirea sanatatii, educatiei si bunastarii generale. Acolo unde casatoria se dezintegreaza adeseori se isca patologii sociale. Impulsul pentru a redefini casatoria este mai degraba o simptoma decat cauza eroziunii institutiei casatoriei. El reflecta abandonarea semnificatiei casatoriei asa cum ea este intrupata in legea civila si in traditiile noastre religioase. Este important sa ne opunem acestui impuls, pentru ca a ceda in fata lui inseamna eliminarea posibilitatii restaurarii seminificatiei clare a casatoriei si in acelasi timp a sperantei reconstituirii unei culturi sanatoase a casatoriei. Ar incuraja ideia falsa si destructiva despre casatorie ca fiind doar o romanta care are ca obiectiv satisfactia dorintelor fizice ale adultilor si nu caracterul unic si val oarea casatoriei.

Libertatea religioasa.

Libertatea religioasa si dreptul la libertatea de constiinta sunt periclitate in mod grav. Amenintarea acestor principii fundamentale este evidenta in eforturile facute de a slabi sau chiar elimina protectia pe care libertatea de constiinta o garanteaza institutiilor medicale si personalului medical, ca de exemplu in statutele anti-discriminare care sunt folosite sa forteze institutiile religioase, de caritate, afaceri sau furnizori de servicii sa accepte sau sa faciliteze activitati si relatii imorale. Atacurile la adresa libertatii religioase sunt amenintari mari nu doar la adresa indivizilor ci si al institutiilor societatii civile, inclusiv familia, organizatiile de caritate, sau comunitatile religioase. Sanatatea si bunastarea acestor institutii sunt o garantie

indispensabila impotriva puterii guvernului si esentiale pentru propasirea fiecarei institutii sociale.

Legi nedrepte.

Ca si crestini, credem in autoritatea legii si respectam autoritatea puterii seculare.

Consideram un privilegiu deosebit faptul ca traim intr-o societate democrata, in care autoritatea morala a legii este intarita de participarea tuturor indivizilor in procesul politic. Insa chiar si intr-un regim democratic legile pot fi nedrepte. Inca de la inceput insa, credinta noastra ne-a invatat ca nesupunerea fata de autoritatea civila este necesara atit in fata legilor nedrepte cit si in fata legilor care ne obliga sa comitem nedreptati sau chiar fapte imorale. Astfel de legi nu ne pot constringe constiinta, singura lor fundatie fiind forta si violarea constiintei.

De aceea, afirmam ca nu ne vom supune nici unui edict care ne obliga atit pe noi sau pe institutiile pe care le conducem, sa participam sau sa facilitam avorturile, cercetarile care distrug embrionul, sinuciderea asistata, entanasia sau orice alt act care violeaza principiul deminitatii profunde si inerente a fiecarui membru al familiei umane. Ba mai mult, afirmam ca nu ne vom supune nici unui regulament care ne forteaza sa binecuvantam parteneriatele sexuale imorale, sa le tratam ca si casatoria sau echivalentul casatoriei, si nu ne vom abtine sa proclamam adevarul, asa cum il stim, despre moralitate, casatorie si familie.

Afirmam ca indiferent de consecinte nu vom fi intimidati de nici o autoritate seculare la tacere sau la a ne viola constiinta.

Pe deplin si fara cirtire vom da Cezarului ce este al Cezarului. Dar sub nici o forma si niciodata nu vom da Cezarului ce este a lui Dumnezeu.

Semnati Declaratia

Declaratia Manhattan a fost deschisa pentru a fi semnata de cei care se identifica cu obiectivele ei. Va indemnam pe toti sa o semnati si sa o difuzati mai departe pentru a fi semnata de cit mai multi. Semnaturile se pot da intrind pe linkul urmator: http://www.manhattandeclaration.org/

Pina in prezent Declaratia a fost semnata de aproximativ 320.000 de persoane. Haideti sa dam cit mai multe semnaturi din Romania.

Casatoria in 2009

Batalia pentru redefinirea casatoriei a continuat in 2009 in diferite parti ale lumii. Au fost sucese si insuccese. In Statele Unite casatoriile homosexuale au fost legiferate prin actiune legislativa in Maine, New Hampshire, Vermont si Washington, DC, si prin actiune judecatoreasca in Iowa. In Europa au fost legiferate in Suedia. Parteneriatele civile au fost legiferate in Austria, Ungaria si Uruguay si actiuni similarte sunt in curs in Slovenia. Partidele de stinga au fost si ramin ideologic fidele acestui act de sfidare si subminare a celei mai vechi institutii sociale – familia si casatoria. Aceasta realitate se manifesta si in Parlamentul European si in Consiliul Europei. Legiferarea casatoriilor unisex are si va continua sa aibe un impact nefast asupra libertatilor noastre colective, in special libertatea religioasa si de constiinta, libertatea cuvintului, drepturile parentale, dreptul la asociere, etc. Trebuie sa ne protejam aceste drepturi, copii i si familiile. Efectul ultim insa este dizolvarea familiei si a casatoriei ca institutii sociale.

Pe de alta parte Republica Dominicana, Bolivia, si Romania au implementat legislatii care definesc casatoria crestina si interzic casatoriile unisex. Iar tot in 2009 Curtea Suprema a Portugaliei a refuzat sa le recunoasca. Iar in statul american Maine cetatenii au initiat un referend plebiscitar in noiembrie care a abrogat casatoriile unisex. Acest eveniment istoric in batalia pentru casatorie in Statele Unite a avut si inca are reverberatii semnificative in toata tara. In New York si New Jersey actiuni de legiferare a casatoriilor unisex au fost respinse de parlamentari de teama publicului si ca reactie la actiunea din Maine.

AFR isi exprima pe aceasta cale gratitudinea fata de parlamentarii romani care au fost in primele rinduri in protejarea casatoriei ca institutie in noul cod civil adoptat in Romania in 2009. Mentionam aici pe parlamentarii Urban, Lubanovici, Dugulescu, Bratianu, si Bodea. Ne exprimam deasemenea aprecierea fata de Biserica din Romania care, indiferent de nuanta teologica, a ramas pe pozitii ferme privind sanctitatea casatoriei si a familiei crestine.

Reamintim ca familia si casatoria sunt institutiile noastre, ale cetatenilor, adica ale fiecarui cititor al acestor rinduri. Ele nu apartin statului ci noua. Nu sunt negociabile si nu pot fi obiectivul nici unui experiment legislativ. Ele au aparut inainte de aparitia statului, si au facut posibila aparitia civilizatiei. Au aparut inainte de inventarea scrisului, a cetitutului, sau a autoritatii publice in deiversele ei forme. Au aparut inainte de aparitia parlamentarilor si a clasei politice. De familie si casatorie se leaga insasi existenta societatii si a fiintei umane. Fara ele societatea si civilizatia vor inceta. Experienta din tarile care deja au experimentat cu casatoriile si parteneriatele unisex indica o degenerare constanta a societatii si un declin moral iremediabil. Familia ca institutie e pe cale de disparitie in Anglia, si parteneriatele civile si concubinajul inlocuiesc, in mod treptat, casatoria si familia.

Ni se spune ca exista mai multe tipuri de familie si casatorie si ca familia de fapt este doar un set de relatii intre doua sau mai multe persoane simultan. Respingem acest argument ca fiind unul pur academic, irational si iluzoriu. Impactul casatoriilor si al parteneriatelor civile asupra copiilor este dezastruos. Bunicii ajung sa isi cresca nepotii, pentru ca copiii carora ei le-au dat viata au respins institutia familiei si a casatoriei.

Nu dorim repetarea acestui experiment iresponsabil in Romania. Acest experiment social nu are nimic de a face cu drepturile omului sau cu ingradirea “drepturilor” anumitor clase de cetateni. AFR va continua sa monitorizeze actiunile parlamentarilor si europarlamentarilor romani privind valorile, inclusiv casatoria si familia. Va vom tine la curent cu actiunile lor, de la executivul tarii pina la candidatii pentru pozitii publice. Vom face tot posibilul si vom mobiliza publicul din Romania impotriva parlamentarilor si a candidatilor pentru oficii publice care nu impartasesc valorile natiunii privind casatoria si familia, si vom sprijini pe aceia care din sinceritate si convingere le accepta, promoveaza, si protejaza.

Conferinta Familia In Criza

Intre 9 si 11 decembrie s-a desfasurat la Palatul Parlamentului din Bucuresti a patra editie a Micului Dejun cu Rugaciune, manifestare anuala care reuneste politicieni si organizatii ale societatii civile. Evenimentul de anul acesta s-a desfasurat sub tema "Criza familiei in societatea contemporana" si a avut loc sub patronajul dlui Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei. Din partea spectrului politic au fost prezentii domnii Teodor Melescanu si Adrian Nastase, dar si dna Ecaterina Andronescu.

Participarea din partea societatii civile a fost numeroasa, fiind prezente numeroase organizatii implicate in promovarea valorilor vietii si familiei si a moralei crestine. AFR a fost reprezentata prin dl Bogdan Mateciuc, Director Executiv AFR, si pr. Emil Ember, membru AFR.

In ziua principala a evenimentului, joi 10 decembrie, au avut loc dezbateri pe ateliere. AFR a avut doua prezentari in cadrul atelierului Legislatia familiei, prezentari in jurul carora s-au desfasurat si dezbaterile ulterioare din cadrul atelierului.

Evenimentul a fost un bun prilej pentru stabilirea de contacte si cunoastere cu alte organizatii care impartasesc valori similare, dar si cu posturi de radio si televiziune cu valori comune.

Vreti sa Fiti Informati?

Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul electronic saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.protejarea-familiei.com.

Rugaminte

Apreciem materialele d-tre si dorim sa publicam cit mai multe. Va rugam sa continuati sa ni le trimiteti. Va rugam insa sa ni le trimiteti in forma finala. Editarea materialelor din punct de vedere al sintaxei, ortografiei sau punctuatiei ne ia mult timp. Va multumim.

La Multi Ani!

AFR spune tuturor cititorilor si sprijinitorilor ei un An Nou Fericit plin de binecuvintari, pace si prosperitate! Deasemenea multumim tuturor care ne-ati scris cu prilejul sarbatorilor de iarna urari de bine si cuvinte de incurajare. Fie ca Dumnezeu sa binecuvinteze Romania, familiile voastre, si intreaga natiune. Doamne ajuta!



This message was sent from Alianta Familiilor din Romania to cornelius_rosca2008@yahoo.com. It was sent from: Alianta Familiilor din Romania, Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti, N/A N/A, Romania. You can modify/update your subscription via the link below.

Email Marketing by
iContact - Try It Free!


Manage your subscription

Niciun comentariu:

Evanghelia zilei